Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
02. Јун 2016 / 12:00    2406 Views  

Боља кондиција - боље учење

Н: Боља кондиција - боље учење

ПН: Вишеструка џудо шампионка Диана Морић саветује студенте како да тренирају током испитног рока

Равнотежа између наших психичких и физичких активности неопходна нам је да бисмо остварили избалансиран живот. Ипак, то је много лакше рећи него реализовати, поготово имајући у виду ону мисао да је умни рад физички неиздржив. То, између осталих, најбоље знају студенти, којима факултетске обавезе често не остављају простора за физичку активност. Међутим, први корак ка томе да направимо баланс између учења и тренинга, јесте да имамо свест о томе колико је важно да ускладимо та два сегмента нашег живота. Други корак је вероватно и важнији - да се упустимо у акцију, о чему разговарамо са џудисткињом и фитнесс тренером Дианом Морић.

Када је реч о физичкој активности, шта је оно што студенти могу да раде под отвореним небом?

- Пошто сам и ја студенткиња, своје колеге увек саветујем да тренирају на отвореном. Здравије је вежбати на ваздуху. Како уопште није лако фокусирати се на тренинг за време испитног рока, излазак на отворено небо је идеалан као мотивација и инспирација. Како за тренинг, тако и за учење.

Погледајте вежбе које можете радити на отвореном. (@diannafitness)

Учење подразумева много седења. Које вежбе су идеалне да исправимо леђа и умањимо бол у том делу тела?

- Када смо принуђени да останемо код куће, постоје вежбе које можемо практиковати и у својој соби. Уз то, веома је важно на који начин се хранимо. Како би наш мозак боље функционисао и да би нам памћење било дугорочније, студентима предлажем да сваког јутра попију сок за чишћење организма. Он се састоји од 2 дл млаке воде, кашичице јабуковог сирћета и кашике меда.

Погледајте вежбе које можете радити у свом дому. (@diannafitness)

Да ли тренинг од 15 минута може бити функционалан и ефикасан?

- Предлажем да вам тренинг траје 30 минута дневно. Можда вам не делује тако, али получасовни тренинг може вас довести до одличне кондиције. А таква кондиција побољшава и резлутате које постижете на факултету.

Ако је пред студентом вишечасовно учење, у које доба дана је најбоље да се посвети тренингу?

- Најбоље је тренирати пре доручка, тачније, пола сата након што попијете напитак за чишћење организма. То је важно и због чињенице да је пожељно да доручкујете у првом сату након устајања. Дакле - буђење, напитак за чишћење организма, тренинг, па доручак.

Да ли је ефикасније тренирати индивидуално или у друштву?

- То је ствар воље. Уколико студентима прија да тренирају у друштву, зашто да не. Међутим, предлажем да кренете да вежбате сами. Тако ћете, условно речено, победити себе. Такође, нећете увек имати прилику да тренирате заједно са неким, тако да је најбоље да се навикнете да у тој причи будете самостални.

ГЛОСЕ:

“Студентима предлажем да сваког јутра попију сок за чишћење организма. Он се састоји од 2 дл млаке воде, кашичице јабуковог сирћета и кашике меда”.

“Предлажем да кренете да вежбате сами. Тако ћете, условно речено, победити себе. Такође, нећете увек имати прилику да тренирате заједно са неким, тако да је најбоље да се навикнете да у тој причи будете самостални”.

Стефан Тошовић

Повезане странице