Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
03. Јун 2016 / 16:18    3237 Views  

Водич за бруцоше: шта све чека нове студенте на факултету?

MEF Fakultet - clanci

ВОДИЧ ЗА БРУЦОШЕ: ШТА СВЕ ЧЕКА
НОВЕ СТУДЕНТЕ НА ФАКУЛТЕТУ?

Сваки почетак је тежак, а бруцошима изгледа као да их, после најдужег распуста, чека оно најтеже. Будући студенти ускоро ће морати да се суоче са почетком нове школске године у потпуно новом и непознатом, факултетском окружењу. Ово их неминовно чини нервозним и збуњеним, те да бисмо помогли да страх од непознатог нестане, представљамо све оно што могу да очекују на факултету.

Нови професори

Професори на факултету могу наизглед деловати строго, а неретко су бруцоши застрашени урбаним причама о професорима који обарају све студенте редом и код којих је немогуће положити испит. Ипак, да професори нису толико недодирљиви и неприступачни студенти могу да увиде већ током првих предавања, вежби или консултација, а чак и пре него крену на факултет бруцоши се могу информисати о наставном кадру и тако решити све недоумице. Упознајте професоре и сараднике МЕФ факултета.

Непознато друштво

Упознавање некад уме да буде веома тешко, поготово када се одједном нађете окружени потпуним странцима. Многи бруцоши не могу одмах да пронађу начин да се отворе и повежу са својим колегама, заборављајући да су и они исто суочени са новим, непознатим окружењем. Како би упознавање било лакше, као и изградња чврстих односа, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије креирао је својеврсни MЕФ клуб који студентима омогућава да се опусте, друже и проведу квалитетно слободно време пре, после и између предавања.

Различит распоред обавеза

Сјајна ствар код студирања јесте то што, за разлику од досадашњег школовања, на насумичног прозивања испред табле и сличних „траума“. Студенти су унапред упознати са организацијом наставе, распоредом колоквијума, испита и свих осталих обавеза као и слободног времена, те могу да прилагоде своје време и учење сходно томе. Погледајте како изгледа календар за студенте.

Обимно градиво

Обимне књиге стручне литературе су једна од ствари које највише плаше нове студенте. Док су раније градиво једне књиге учили део по део током читаве године, сада ту једну или више таквих треба да науче за један испит. Иако звучи застрашућује, количина градива која се усваја на факултету није толико захтевна када се редовно прате предавања, консултује са професорима и планира време за учење.


Другачији начин оцењивања

Ученици броје од 1 до 5, а студенти од 6 до 10. На факултету постоји једна пролазна оцена више него раније, а још једна новина у односу на претходни систем оцењивања јесте бодовање. Бруцоши се на факултету први пут сусрећу са предиспитним активностима када нема опције пролазних оцена већ се прикупљају бодови који у крајњем збиру утичу на формирање оцене. Даље, студенти се сусрећу са системом ЕСПБ (европски систем преноса бодова), који представља нумеричку вредност сваког појединачног испита. Збир свих испита у једној студентској години износи 60 ЕСПБ. Могућност стицања услова за упис у наредну годину студија остварује се на основу одређеног броја поена. Све укупно, основне студије износе 180 бодова за три године или 240 бодова за четири године; мастер 300 бодова, а докторске 480 бодова.

MEF Fakultet - Blog

Бројне ваннаставне активности

Бруцошима на први поглед изгледа као да имају превише штива, обавеза и нових задатака. Међутим, када време мало одмакне увиђају да није тешко постићи све и имати још и слободног времена. Тако, амбициозни студенти и они који желе да унапређују своја знања и вештине имају прилику да се укључе у различите пројекте, радионице, студентске савезе. Оваквим ангажманом стечена теоријска знања употпуњу се практичном применом. Управо овакав систем на МЕФ факултету пружа активност кроз Виртуелно предузеће и Креативну радионицу.

Tanja Živanović

Повезане странице