Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
21. Мај 2020 / 11:17    5418 Views  

СТАТИСТИЧКИ НОВИТЕТИ

Информисаност је драгоцена али није исто што и знање. Статистика и аналитика података су постале саставни део сваког бизниса али и свакодневице. На основу тих бројчаних показатеља се доносе одлуке веома често.

У протеклих месец дана, потрошачки трендови су измењени. Потражња за производима и услугама се значајно променила. Занимљиви статистички подаци су у наставку. Истакли су се и поједини оnline новитети.

ПОТРОШЊА

 slika 2
 slika 3

Број људи који користи Интернет порасла за 30%.

У Србији људи се највише информишу путем телевизије (82%).

Оnline медији - 46%.

 slika 4

Коришћење Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger-a

је порасло за 50% у претходном периоду.

 slika 5
 slika 6

Лекови и дезинфекциона средства, тоалет папир (1 436%) и папирни убруси (545%) су забележили изузетан раст продаје.

 slika 4

Забележен је раст продаје спортске опреме

Kонкретно, тегови за вежбање бележе раст од 725%.

 slika 4

Netflix Party, који омогућава да са пријатељима гледате и коментаришете филмове и серије, бележи раст од +9550%.

ONLINE ПЛАТФОРМЕ

 slika 4

ICT HUB је центар за развој технолошког предузетништва и иновација који је лансирао Online платформа за размену знања. Корисницима ће бити доступан садржај на тему иновација, дизајна пословних модела и трансформацији пословања. Материјал који ће бити доступан су: студије случаја, стручни текстови, видео материјали са интересантним лекцијама.

 slika 4

DOKTOK – Прва платформа за онлине медицинско саветовање. Изабере се здравствена област у оквиру које је потребна консултација и добије се листа доступних стручњака. Доктора који је онлине и доступан за разговор бирате сами, када доктор/ка прихвати позив - покрећете потпуно бесплатне онлине консултације. Разговор је „један на један“ уз потпуну приватност – може бити аудио или видео позив, по избору.

 slika 4

ПРВИ ПОЗОРИШНА ТЕЛЕВИЗИЈА – Први ТВ канал овог типа покренуло је Београдско драмско позориште. Гледаоце очекују снимци представа који су обележили историју театра, специјализоване емисије, интервјуи са најзначајнијим уметницима и критичарима из региона и Европе. Програм је доступан преко You Tube канала БГ драмског позоришта 24h дневно. Прва емисија снимљена је 9. марта 2020. са Радетом Шербеџијом.

НОВИТЕТИ ПОСТОЈЕЋИХ АПЛИКАЦИЈА

 slika 4

Отпочео борбу са лажним информацијама. Апликација је сузбила неовлашћено коришћење налога који су подстицали гушење слободе говора и уклонила велики број лажних профила у: Саудисјкој Арабији, Египту, Уједињеним Арапским Емиратима, Индонезији, Хондурасу. У Србији је уклоњено 8558 Twitter профила.

 slika 4

Коначно и у Србији. Након 12 година Србија је добила App Store. IOS оперативни систем ће моћи да се користи без давања лажних података о адреси. Apple Music ће бити бесплатан првих шест месеци, након тога ће месечна цена износити 699 динара.

 slika 4

WHATS APP – Комуникација 8 људи истовремено (уместо досадашња 4) је омогућена уз последњи update ове апликације.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице