Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
11. Децембар 2020 / 16:47    6549 Views  

Виртуелна вода

Човек потроши 3496 литара воде дневно. 8% воде која се користи је видљива и чини је: вода за пиће и кување (10%), прање суђа и веша (20%), туширање (35%), чишћење (5%), тоалет (30%) - све укупно та домаћа потрошња износи 137 литара сваког дана.  3496 литара - 137 литара = 3359 литара. Рачуница је једноставна али резултат је збуњујућ. Где се потроши 3359 литара воде дневно? Одговор је виртуелна вода. Термин који је први употребио John Anthony Allan, британски географ, добитник награде Stockholm water која је у рангу Нобелове награде за допринос животној средини.

Суштина је да 92% воде коју свакодневно користимо ми не видимо и она представља виртуелну воду. Ми смо само конзументи док вода непрестано ради за нас. Припрема две шољице кафе не износи 2 dl воде које ставимо да прокувају. За само две шољице кафе потребно је инвестирати 280 литара воде. Једна чаша млека захтева инвестицију од 200 l воде. Једна јабука = 70 l воде. Једно јаје = 135 l воде.

У покушајима мапирања глобалне потрошње воде уводи се концепт воденог отиска. Потрошња воде ће бити јаснија уз објашњење шта је то водени отисак - показатељ потрошње воде који обухвата и директну и индиректну потрошњу воде потрошача и произвођача. Укупан „водени отисак“ директно је повезан са прехрамбеним навикама становника као и климатским појасем у коме се та земља налази. Израчунава се методом поделе на мање саставне делове који се могу и појединачно анализирати. Зелени водени отисак – вода која је кључна за раст и развој биљака – кишница која се акумулира у земљишту и “интегрише” у пољопривредни производ. Плави водени отисак – вода пореклом из површинских или подземних извора, показатељ употребе свеже воде из природних надземних и подземних извора и резервоара, намењене употреби целокупног човечанства. Сиви водени отисак – индикатор је степена загађења свеже воде насталог при производњи добара и услуга. Представља количину свеже воде која је потребна да би се загађење неутралисало и вода довела до нивоа када је могуће поново је искористити.

Проблем са којим се сусрећемо у овом цивилизацијском моменту јесте изузетно висок степен загађења воде. Вода је оптерећна великом количином штетних сусптанци. Загађивачи се директно или индиректно избацују у воду без адекватног пречишћења штетних једињења. Најновија иницијатива у Европи је да се пластика избаци из употребе до 2020.године. Пластична амбалажа у коју се „пакује“ и сама вода мораће да нестане из употребе у скоријој будућности. Решења се већ демонстрирају у виду edible water ball.

Данска поседује два изврсна модела. Прва се односи на најнижи губитак воде а друга на третман отпадних вода. Најсавршенији механизам третирања отпадне воде подразумева 100% филтрирање искоришћене воде пре испуштања у море, а потом и производњу енергије која се углавном користи за хлађење постројења у термо и нуклеарним електранама, али и у производњи биогорива и за чишћење соларних панела. Ову револуционарну технологију, Данска је представила амбасадорима широм света и креирани су еколошки специјалистички саветници чији је циљ да идеју спроведу у Кини, Кенији, Вијетнаму, Турској, Африци.

MEF Fakultet - Shematski prikaz danskog modela iskoristivosti vodenog potencijala
ШЕМАТСКИ ПРИКАЗ ДАНСКОГ МОДЕЛА ИСКОРИСТИВОСТИ ВОДЕНОГ ПОТЕНЦИЈАЛА

ЗАНИМЉИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ:

  • Човек без воде може да преживи 8-10 дана, у зависности од интензитета знојења.
  • Око 70% телесне масе одраслог човека чини вода.
  • Просечан становник Србије дневно троши 250-300l воде, што се оцењује као „расипничко понашање“.
  • Просечна потрошња воде у већини европских земаља креће се, између 120l и 150l по човеку.
  • У Данској потрошња по становнику износи 107l.
  • Вода је једина материја на Земљи која може бити у три агрегатна стања: чврсто, течно и гасовито
  • Вода се у Библији помиње 442 пута.
  • Чаша воде може да смањи главобољу.
  • У наредних 20 година, резерве пијаће воде ће се смањити за 30%.
  • Током живота човек попије 35t воде.
  • Уколико човек изгуби 2% воде од целокупне масе свог тела, код њега се јавља изразита жеђ.
  • Ако се постотак губитка воде буде 10% - човек почиње да халуцинира.
  • При губитку 12% воде не може се опоравити без хитне помоћи лекара.
  • Врућа вода смрзава се брже од хладне.
  • Људски мозак састоји се од 70% воде. Свака ћелија у људском организму садржи 2/3 воде.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице