Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
08. Октобар 2019 / 01:44    2469 Views  

Данас се тражи креативност

Од појединаца се тражи креативност. На глобалном нивоу се непрестано тражи иновација. Велики број јавних говора се баве или мотивацијом или пропагирањем креативног мишљења и деловања. Мотивација је потребна особи а креативност је потребна да би свет био напредније место.

Креативност је високо пожељна и њен циљ је промена. Креативност је начин да се напредује. Највећи изазов за данашње послодавце је како да запосле појединце са способношћу креативног мишљења. Креативност се сматра предусловом успеха. Дакле, послодавци поред знања траже и креативност а систем образовања пружа знање али баш и не подстиче оригиналност. Како онда да стекнемо креативно мишљење? Битно је да се емоционално ангажујемо и посматрамо ствари из различитих углова а као резултат да понудимо нешто иновативно. Иновација је данас најцењенија. Креативност је повезана и са инспирацијом – надахнуће, појачан стваралачки нагон (у његовом корену налази се реч spiritus – живот, душа, дух.) Креирајте циљеве и тражите другачије углове посматрања и нове путеве деловања. Исти поступци не воде до другачијих резултата. Размишљајте и будите активни јер креативност тако и долази. Дајте времена подсвести и разоткријте одговоре које вам она пошаље.

MEF fakultet - Danas se trazi kreativnost

Док је инспирација апстрактан појам, мотивација је подстрек - видљива и опипљива. Мотив може да буде испровоциран окружењем и да не буде квалитетна смерница. Зато је битно имати праве водиље и бити сигуран да су мотиви исправни. Некада могу да се јаве потпуно погрешни мотиви а онда је стваралаштво само игра доказивања а не игра креирања.

Правила се мењају али праве вредности настављају да постоје. Зато је најбитније да се ствари називају правим именом и да се инспирација тражи, да се креира иновација и да се буде мотивисан жељом да овај свет буде боље место за сваког од нас.

“Кад нешто желиш у животу, најпре мораш размислити хладним разумом, затим топлим срцем прихватити, а потом чистим рукама извршити.”

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице