Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
03. Март 2020 / 16:28    3447 Views  

ДИПЛОМА… ПА УГОВОР О РАДУ

На почетку каријере је изузетно битно знати одговоре на два питања: КАДА СЕ ЗАПОСЛИТИ? КАДА ДАТИ ОТКАЗ?

Мишљење да су промене ризичне је превазиђена. Младе генерације су спремне да истражују и мењају послове. Промене нису луксуз нити су бахато понашање. Промене су једини исправан пут за развој каријере и пословне личности. Садашњи матуранти су пред дилемом око уписа на факултет али исто тако и пред питањем како ће се њихов пут развијати када студије прођу и наступи прво запослење. Да ли је боље стећи искуство у великим компанијама, па постати предузетник? Или је боље одмах креирати свој бизнис план? Да ли се бавити научним истраживањем? Да ли наставити студије?

Свакако, добар савет је да се настави са студијама, ако постоји могућност. То је сигурна гаранција да ће се напредовати и са знањем и у каријери.

Кроз прва запослења треба радити на сопственим капацитетима. То је моменат кад се излази из зоне комфора, превазилазе се прве потешкоће. Потребно је стећи пословне вештине. Шта то значи? То значи да треба савладати: пословну комуникацију, поштовати рокове и датуме, долазити на време на посао, одговорно приступати задацима. 



Diploma slika 1

Несигурност понекад има потребу да одговори позитивно на туђа очекивања. Па тако на питања: Како иду студије? Да ли тражиш посао? Имамо потребу да одговоримо да је све у најбољем реду.

Битно је да признамо и себи и другима да смо у процесу истраживања и да немамо страх од промена и преузимања ризика. Први посао је престао да буде идеалан посао за цео живот него загревање за главне утакмице.




Diploma slika 2

Дошло је и до још једне промене при запослењу: задатке на послу решава знање а не диплома. Факултет је почео да се подразумева а сада на сцену ступа знање. Зато је битно стицање искуства у раду, паралелно са завршавањем факултета. Иако делује теже, заправо скрати време касније.



Следи одговор на два питања са почетка текста: 

Никада не кривити судбину! Јер се тиме даје важност спољном фактору а себи дајемо оправдање да немамо утицај.
Највећи ризик је непреузимање ризика. Грешке су подједнако битне као и добри резултати. Грешке воде до добрих резултата а они до успеха.
У току студија и пословне каријере, најбитније је запамтити ове две истине!

Повезане странице