Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
12. Октобар 2018 / 12:31    9651 Views  

Иновације као образовни императив 21. века Доц. др Александар Брзаковић

Окружење у коме савремени човек живи се константно и ужурбано мења. Живимо у времену бројних технолошких иновација, као и великих друштвених промена. Брз темпо живота младим људима данас оставља све мање времена за доношење правих одлука, чак и када је у питању образовање и професионално пословно усмерење. То је једна од најбољих прилика за остварење личног потенцијала и за откривање вође у себи. Факултет је место на коме се стиче образовање, гради будућност и ствара сигурност.

Образовни императив данашњице је потреба препознавања начина функционисања успешних компанија на домаћем и страном тржишту, као и њихових пословних иновација и трендова које постављају. Од изузетне је важности да градиво које се учи на факултетима буде применљиво у савременим тржишним условима, јер ће само на тај начин студенти бити спремни да након завршетка факултета дају свој допринос у пословном свету. Традиционалном систему образовања су са појавом модерних технологија отворене нове могућности за унапређењем. Изузетно је битно да образовне институције не пружају отпор оваквим променама, већ треба да им крену у сусрет. Могућност прегледа снимљених предавања је само једна од иновација у образовању. Данас професори имају могућност да од својих предмета креирају мултимедијалне наставне програме и на најбољи начин искажу своју креативност и пренесу знање. Штампана литература је пренесена у интернет доступна издања, која су увек подложна променама и унапређењу. Платформа за студије преко интернета је увек доступна студентима са свих мобилних уређаја и рачунара и она представља личну карту једног професора и ризницу знања једном студенту. Креативна настава је уједно уметност и наука и зато је модеран концепт образовног система један од највећих изазова данашњице.

У 21. веку иновације у образовању заузимају све значајније место и постају све већи знак диференцијације међу образовним институцијама. Холограмске презентације, студентске апликације, едукативни роботи, симулације предузећа и мултимедијалне слушаонице су неки од пројеката који су тренутно у развоју у Иновационо-креативном центру на МЕФ факултету. Студенти Факултета имају прилику да са својим идејама и пројектима аплицирају и постану део МЕФ тима који ће подржати реализацију пројеката. Идеје су вредне само ако се истрајно покушавају остварити. Најбољи су најбољи зато што имају храбрости и вере да своје идеје спроведу у дело. Почетак је већ пола битке.

Доц. др Александар Брзаковић

Менаџер за иновације и брендирање МЕФ факултета

Повезане странице