Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
07. Јул 2017 / 03:52    784 Views  

Како до успеха у Србији?

Према неким истраживањима, чак 55% младих узраста 16-29 година планира одлазак у иностранство како би себи обезбедили бољи живот.

Овај поражавајући податак, донекле је и оправдан. Млади мисле како се у Србији не може успети „без везе“, како не можеш бити успешан ако ти мајка, отац, стриц, тетка нису политичари или немају довољно познанстава и новца да од тебе направе успешну личност. Све ово је можда у неку руку и тачно, али се у овом тексту нећемо тиме бавити, јер тако је свуда, како у Србији тако и било где у свету.

Шта је то успех?

Живите дан по дан, и обављајте посао по посао! А затим продужите према ономе што долази после. То има смисла. Не покушавајте живети у прошлости, садашњости и будућности све у исти час. Успешан је човек који се научио живети само у садашњости, али се увек креће према ономе што долази после.

Норман В.  Пеале

Успешан је онај човек који уме да постави чврст темељ од цигала које су други бацали на њега.

Дејвид Бринкли

Изградите успех из неуспеха. Обесхрабреност и неуспех су два степеника која су неизбежна на путу ка успеху.

Дејл Карнеги

Формула за успех: устаните рано, радите марљиво, нађите нафту.

Ово су само неке од дефиниција успеха које можете изгуглати за свега један минут, све оне су различите, што показује да је успех јако тешко дефинисати.

За некога је успех да има много новца, за некога да има велику и срећну породицу, за некога да пропутује цео свет, а за некога да константно напредује у каријери.

Шта год да сматрате успехом, први корак ка успеху је да имате јасан циљ шта желите.

Колико вас зна где види себе за 5 година?

Постављање циљева важан је грађевински елемент на путу до успеха. Они су нам путоказ на том путу. Ако не знамо куда идемо, како ћемо знати да смо тамо дошли? Постављањем циљева концентришемо енергију и пажњу на оно што желимо да постигнемо.

Ово је од круцијалног значаја зато што особа која је јако брза али нема свој циљ („лети као мува без главе“) у подређеном је положају од особе која се споро креће али се креће ка јасно дефинисаном циљу.

На путу до успеха наилазићете на много победа али и пораза, можда чак и много више пораза неко победа, зато морате да знате како се носити са њима. Наиме, пораз је пораз само уколико ништа не научите из њега, ако научите макар и једну ствар то онда више није пораз већ лекција.

До успеха није лако доћи, успех долази када изађемо из зоне комфора. Уколико ви сада, на пример, дођете из школе, уморни сте, шест сати сте слушали предавања, доста вам је свега, долазите кући, палите тв или одлазите на инстаграм/фејсбук и слично и тако проведете остатак дана, ви сте у зони комфора и ваше шансе да успете су мање. Међутим, уколико натерате себе да изађете из зоне комфора, па када дођете из школе мало се одморите, урадите нешто што волите и што ће вам улепшати дан, а онда остатак времена проведете радећи на себи (инвестирајући у себе), ма шта то било, прочитате неку књигу, похађате неки курс, пратите на интернету курс неког страног језика, у том случају ви излазите из зоне комфора и корак сте ближи успеху. Будите свесни једне ствари -  једина сигурна инвестиција је инвестиција у себе, и једина погрешна ствар везана за инвестирање у себе је не инвестирати.

Када се помене реч инвестиција већини је прва асоцијација новац. Међутим, инвестирање је улагање не само новца већ и времена, живаца... На пример, средњошколци тренутно инвестирају своје време -  одлазе у школу, у будућности ће већина њих уписати факултете и инвестирати и време и новац и то мора да буде паметна инвестиција, дакле, морају да инвестирају у институцију која ће им омогућити да заузврат добију један прекопотребан ресурс за успех, а то је ЗНАЊЕ.

Знање је једини ресурс који вам нико не може украсти, који не можете да изгубите и помоћу којег, ако га имате, можете остварити успех и у Србији али и било где у свету.

Поред знања, који је свакако ваш најбитнији алат у будућем грађењу успеха, јако је битна и ПРАКСА. У будућности када завршите факултет и добијете диплому, она ће бити ваша улазница у неку фирму. Међутим, уколико ви немате практичне вештине, мале су шансе да се ту задржите и почнете да градите успешну каријеру. Зато је изузетно важно, поготово током студија, да поред теоријског знања добијете и практичне вештине, могућност да попуните свој CV и започнете УСПЕШНУ КАРИЈЕРУ

И за крај, ја не желим да ви сањате, а да не радите ништа како бисте тај сан остварили, већ желим да имате јасне циљеве и да УСПЕТЕ.

Жељко Ондрик

Повезане странице