Новости Студентски профил Moodle
МЕФ
22. Јун 2018 / 17:15    1938 Views  

Како савладати трему пред пријемни испит?

Крај средње школе и матурирање јесу превасходно време сазревања. Улазимо у свет одраслих, доносимо одлуке које ће нам усмерити живот. Бирамо своју будућу професију и студије у складу с тим. Први корак ка преласку из школских клупа у свет студија јесте полагање пријемног испита. Пријемни испит састоји се од тестова из различитих области у складу са научним пољем студијског програмa, a негде се полаже свеобухватни тест опште информисаности. Постоји неколико узрока треме који се јављају код матураната приликом уписа факултета и полагања пријемног испита. Ми ћемо ти дати корисне смернице како да их сузбијеш.

Нов амбијент...

Матурантима, односно, бруцошима обично највећу трему улива то што пријемни испит полажу у просторији Факултета, а не у својој школи. Како то превазићи? Најбоље је да пре дана полагања пријемног испита одеш на Факултет који желиш да упишеш, упознаш наставни колектив и процедуру полагања. Тиме ћеш се осећати као да већ припадаш том колективу.

Kako savladati tremu

Како најбоље да савладам градиво пред пријемни испит?

Следећа ствар која матурантима побуђује трему јесте градиво које се полаже. Како најбоље да се припремиш? Одабери Факултет који ће ти пружити бесплатну припрему за полагање пријемног испита, јер тиме ти показује да о теби брине већ као о будућем студенту. На тај начин знаћеш шта те очекује и спремићеш се, а онда је успех загарантован, зар не?

Кад могу да полажем?

Многим матурантима додатно улива трему и ишчекивање датума пријемног испита. Неко би можда и отпутовао али сви планови се усклађују са тим термином. Не чека ти се јул за полагање пријемног испита. И не мораш. Факултети обично имају термин уписа у јулу месецу, али имамо сјајне вести! Негде постоји и могућност предуписа! Шта то значи? Значи да већ данас можеш заказати полагање пријемног испита и резервисати своје место на студијама. Тиме користиш најлепши и најдужи летњи распуст икада, а значајан корак ка твојој будућој каријери је већ начињен – избор и упис студија.

Надамо се да смо ти помогли да превазиђеш трему. Запамти – добра припрема је пола урађеног, зато посети факултет који желиш да упишеш пре него што одеш да полажеш пријемни испит. Уколико је МЕФ твој избор, можеш заказати састанак сваког радног дана 9-17 часова путем броја телефона 069 770 635 и доћи код нас у Јеврејску 24/1, Дорћол да поразговарамо о твом студирању и одговоримо на твоја питања.

Повезане странице