Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
02. Фебруар 2019 / 14:06    5580 Views  

Матична ћелија

Као што матична плоча конектује све делове рачунара, тако и матичне ћелије човека представљају везу са свим органима. Матичне ћелије су градивна база нашег организма које најуспешније обнављају и регенеришу све ћелије и ткива. Матичне ћелије из пупчане врпце су најмлађе у телу и највредније за чување а за њихове издвајање постоји само један моменат – при рођењу детета крв се узима у моменту пресецања пупчане врпце мајке и новорођенчета.

Прву трансплатацију матичних ћелија у историји медицине извео је др Жорж Мате (Georges Mathé) у Паризу 1958. над српским научницима који су озрачени у Институту нуклеарне науке у Винчи правећи атомско оружије по налогу Јосипа Броза Тита. Прекомерном радиоактивном зрачењу било је изложено пет српских научника и једна научница. Данас се сматра да је инцидент у Винчи био последица низа пропуста у систему заштите од нуклеарног зрачења.

MEF Fakultet - Maticna celija 2

Матичне ћелије имају шест главних карактеристика:

  1. НАЈМЛАЂЕ ћелије у организму, старе су колико и новорођена беба, заштићене од спољних утицаја, старења, болести, инфекције.
  2. ПАМЕТНЕ ћелије имају моћ да пронађу оштећене ћелије и ткива и покрену излечење и прилагодљивије су од других ћелија јер имају неограничен потенцијал диференцијације.
  3. ЛЕКОВИТЕ – сопствени сачуван лек има 3 основне функције: гради организам, обнавља оштећене ћелије и ткива и служи за покретање процеса самоизлечења.
  4. ДОСТУПНЕ – процедура узимања матичних ћелија је веома једноставна, није болна, апсолутна неинвазивна и врши се за само неколико минута.
  5. 100% ПОДУДАРНЕ – нема потребе за тражењем одговарајућег донора јер сопствене матичне ћелије су најадекватније односно генетски подударне детету од ког су узете.
  6. ЕФИКАСНЕ – највећа ефектност лечења је искључиво са матичним ћелијама.

За 60 година колико је актуелан овај метод лечења, 1 000 000 трансплантација је извршено до данас. Тренутно се овим принципом лечи 80 болести, а предвиђања су да ће у наредним годинама број болести који ће моћи да се третира бити већи од 100. Више од 1000 клиничких истраживања се врши широм света и наставља се са испитивањем ефикасности у лечењу чак и за болести које се тренутно сматрају неизлечивим.

Матичне ћелије можемо наћи у свим ткивима одраслог човека, али оне исто као и остале ћелије са годинама старе, мењају се, те постају мање виталне и квалитетне.

Што су млађе матичне ћелије - могу више. Чување матичних ћелија осигурава вредан извор терапије за целу породицу у наредним деценијама и то се назива АЛОГЕНА примена. Уколико се примењује за терапију код детета од којег је узета тај процес се назива АУТОЛОГНА примена.

MEF Fakultet - Maticna celija 3

Дуго година се практиковао процес узимања матичних ћелија из коштане сржи који је веома болан и у неким случајевима подразумева велики број убода игле у бедрене кости. Обзиром да се узимају од одраслог човека, ове матичне ћелије су старије и много мање виталне.

Количина крви која може да се прикупи, као и концентрација и виталност матичних ћелија у узорку је индивидуална и варира од случаја до случаја. Резултати о успешности процедуре могу да се знају тек после обраде у лабораторији. Статистички, ова процедура је успешна у 95 одсто случајева. У свету је формиран велики број банака за чување матичних ћелија. Европски лидер међу банкама матичних ћелија је белгијско - холандска компанија Cryo-Save, са централном лабораторијом у Белгији.

MEF Fakultet - Maticna celija 4

Човеков организам је складан механизам али понекад и мале промене могу довести до појаве обољења И изласка из стања равнотеже... али битан податак је да постоје медицински начини да се такви проблеми реше.

Будућност зависи од онога што урадимо данас.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице