Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
02. Април 2019 / 13:16    1097 Views  

Менаџмент је знање и вештина 21. века

Промене у политици, економији, технологији и другим аспектима живота, из године у годину постају све динамичније. Занимања која су данас најтраженија нису ни постојала пре 15, 20 година. Убрзани индустријални и технолошки развој траже образовање младих за послове који су актуелни. Тражи се и образовање које ће креирати будуће послове и нове технологије.

Док једни сматрају да је образовање сувише важно да би се њиме експериментисало, други верују да је циљ образовања да нипошто не остане искључено из тих промена, па чак и да буде покретач. Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије – МЕФ је међу оним који верују у промене. Ми на МЕФ-у разумемо и подржавамо неопходност увођења иновација у образовање. Зато и производимо кадрове за 21. век који одмах улазе у праксу, спремни су за посао и каријеру, за рад, зараду и успех, као искусни професионалци. Дипломци МЕФ-а спремни су за успешне каријере одмах, и верујте поносни смо када као чланови Алумни клуба МЕФ-а дођу као гостујући предавачи да са актуелним студентима поделе своја професионална искуства али их и упуте у чему им је било значајно то што су на МЕФ-у научили.

Дигитална технологија омогућава предавачима и да прате напредак студената све време, без трошења времена на евиденцију – то ради електронски систем. Сваком студенту омогућава се и да се, сходно персонализованом плану, укључи у предавања, пројекте, семинаре, дискусионе групе, израду задатака, заједничко решавање проблема и један-на-један сесије са предавачима и својим колегама. Тиме се штеде и драгоцени ресурси – време и енергија. Административне нужности обавља систем, а предавачи и студенти су у потпуности интелектуално посвећени настави.

МЕФ брине о професионалном развоју својих студената путем активности Центра за каријерно вођење Факултета. Делатности Центра су и организовање гостујућих предавања успешних пословних људи запослених у партнерским компанијама, ХР менаџера и оних на руководећим функцијама, који студентима предочавају и процес селекције кандидата када конкуришу на одређену радну позицију, али и изазове менаџмента људских ресурса у реалним пословним околностима. Такође, у оквиру Центра обављају се и обуке за писање ЦВ-а и симулације разговора за посао. Редовно студенте обавештавамо о отвореним конкурсима за праксе и запослење, поготову за професије за које ми на Факултету образујемо студенте – менаџере, економисте и инжењере информационих технологија, тако да улажемо много у њихову сигурну будућност.

Перманентно склапамо сарадње и са другим факултетима - домаћим и иностраним, тако да су МЕФ студенти у могућности да учествују у различитим студентским програмима, разменама студената и организовања студентских конференција, кампова и сл.

Наравно, како су наставници најважнији ментори студената у професионалном развоју, Центар за перманентно усавршавање Факултета подстиче константно усавршавање наставног кадра и јачање њихових компетенција.

Полазећи од значаја флексибилног персонализованог учења, у савременом свету се користе најновија технолошка достигнућа, а традиционално учење трансформише се у онлајн комуникацију помоћу које се знање преноси оним путем који студенту одговара. На МЕФ-у смо посвећени јачању односа студент-професор у сваком тренутку и у свакој ситуацији. То постижемо интеграцијом технологије и формалног академског знања. Праксе, радионице, конкурси, стипендије и најшири спектар ваннаставних активности који нудимо студентима - од представљања будућих послодаваца до летњих и зимских тимбилдинга и едукативних путовања. Kао генерални менаџер Факултета, увек се трудим да мотивишем студенте на челу са Студентским парламентом да осмишљавају и реализују активности које желе, а Факултет је ту уз њих да их логистички подржи. Изузетно сам поносан на свестраност наших студената а што је резултат наше заједничке сарадње и на часовима али и у ваннаставним активностима. Свесрдно подржавамо различите студентске активности – хуманитарне, забавне, културне... Веома нам је значајна друштвена свест коју подстичемо код студената о очувању животне средине и у складу с одрживим развојем. Kао будући академски грађани и елита друштва, неопходно је да поседују исправна начела и у професионалним и у друштвеним околностима. Мисија МЕФ-а, као савремене иновативне образовне институције, јесте и потрага за знањем а не само пренос знања. Оспособљавање студената за креирање, стварање идеја и иновативност коју колективно подржавамо савремени су захтеви високог образовања које МЕФ препознаје. Улога наших искусних предавача је да активно воде студенте кроз градиво, дискутују са њима и, наравно, измере њихов напредак. Системом едукације на МЕФ-у је заокружен цео образовни циклус: објасни, покажи и практично уради. На тај начин издвојиле су се и секције на Факултету, поготову у области информационих технологија – роботика, програмирање итд, а у складу с афинитетима студената, с обзиром на то да је тенденција интересовања за овај смер из године у године све знатнија.

На МЕФ-у најталентованији студенти имају шансу да добију ступендију за студирање код нас, да буду награђени или да добију посао на МЕФ факултету. Поносни смо на значајан број дипломаца МЕФ-а који су данас чланови нашег колектива. Наше најбоље студенте награђујемо и укључивањем у пројекте, научне конференције, али и подршком, финасијском и стручном, њиховим иновацијама и проналасцима. Процес наставе на МЕФ-у конципиран је тако да студенти имају шансу да уче и, истовремено, искажу сав свој таленат.

Од младих људи у 21. веку очекује се да увек буду спремни на нове изазове и задатке које пословна пракса пред њих поставља. Од образовања у 21. веку, истовремено, захтева се процена способности студената другачија од традиционалне. Данас је важно научити младе људе и да добро раде у тимовима, користе иницијативу, решавају проблеме и конфликте, да умеју да се представе на прави начин, да размишљају испред свог времена и да буду креативни. Зато своје студенте учимо и константном усавршавању. Увек је најбоље инспирисати друге сопственим примером, што МЕФ чини тако што као образовна институција увек иде у корак са временом. Моћ образовања је капитал 21. века. Ми смо то препознали. Зато с поносом можемо истаћи да МЕФ факултет константно усклађује своје програме са светским нивоом знања, потребама савременог тржишта рада и новим занимањима која су глобално најтраженија, па тако и најплаћенија. Изузетно смо поносни на резултате наших студената – њихове медаље и признања, успехе у спорту, уметности, бизнису, култури. Они чине велики МЕФ тим знања. Дипломци МЕФ-а иду у корак са временом, као што то чини и сам МЕФ факултет.

Доц. др Павле Брзаковић

Генерални менаџер МЕФ факултета

Повезане странице