Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
24. Мај 2016 / 12:11    1617 Views  

Никола Тесла – човек који је видео невидљиво

Без његових изума данашњи модеран свет не би постајао. Никада није добио Нобелову награду, али су захваљујући његовим открићима ово признање добили други, као што је случај са оним за проналазак X зрака коју је добио Рендген, открићем радија која је припала италијанском физичару Гиљерму Марконију и многим другим.

Никола Тесла, један од највећих српских и светских проналазача у области физике, електротехнике и радиотехнике, бележи око 300 патената, иако многи тврде да збир његових изума досеже и четвороцифрен број. Неки од Теслиних најзначајних проналазака су наизменична струја, Теслин трансформатор, обртно магнетно поље, индукциони мотор, радио уређаји, даљинско управљање, електрично паљење за бензинске моторе, X-зраци и многи други. Сам Тесла као свој најбољи изум сматрао је високонапонски предајник што је и описао у својој аутобиографији „Моји изуми“.

Чувени проналазач био је познат по футуристичким предвиђањима чијих остварења смо и сами сведоци, а његове наизглед ексцентричне изјаве почетком прошлог века продавале су новине широм света. Поводом 160 година од рођења Николе Тесле, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије организује такмичење за младе и талентоване програмере као и књижевни конкурс за средњошколце.

Теслина технологија будућности данас је реалност

Сајт Business Insider објавио је чланак о научнику из Смиљана и његовом разговору са Џоном Б. Кенедијем у ком је Тесла описао будућност технологије и предвидео настанак смартфона.

“Када се бежични пренос савршено примени, цела Земља постаће џиновски мозак, што у ствари и јесте – све ствари су делови стварне и ритмичке целине. Међусобно ћемо комуницирати у тренутку, без обзира на удаљеност. Не само то, него ћемо кроз телевизор и телефон видети и чути једно друго као да разговарамо лицем у лице, без обзира на удаљеност од више хиљада миља; инструменти који ће нам то омогућити биће невероватно једноставни у поређењу са данашњим телефоном. Моћи ћемо да их носимо у џепу на џемперу”.

Ванземаљци – погрешна процена или неоткривена истина?

Тесла је веровао у постојање ванземаљаца, а у писму Америчком Црвеном крсту у којем предвиђа нека од достигнућа у наредном веку, српски научник је написао:

„Посматрао сам електрична дешавања, која су деловала необјашњиво. Иако су била несигурна, убедила су ме да су људска бића дуго на овом свету и да ће једног дана дићи главу чврсто горе и узвикнути: „Браћо! Имамо поруку са другог, непознатог и удаљеног света“.

Да ли је Тесла и у овом случају био у праву, године и научници ће тек показати.

Инспирисани ликом и делом овог великог српског научника, а поводом 160 година од рођења Николе Тесле, МЕФ награђује најкреативније програмере који ће осветлети неке од Теслиних изума и визија, као и надарене писце из средњошколских клупа који на ову тему напишу песму, есеј или кратку причу.

clickmedia.rs

Повезане странице