Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
26. Децембар 2017 / 00:35    1126 Views  

Пословне вештине

CV је скраћеница од Curriculum Vitae – круг живота, биографија. Ваша биографија треба да омогући послодавцу да стекне детаљан увид о Вашем пословном искуству, као и о организационим способностима и вештинама које сте стекли на факултету, радионицама и конференцијама.

С обзиром на то да је данас тржиште радa веома конкурентно, биографија мора бити јединствена и треба да Вас издвоји од осталих кандидата који конкуришу за исти посао. Међутим, добра биографија Вам не гарантује сигуран посао, али вам гарантује сигуран пролазак у други круг селекције.

Када  успешно прођете сваки круг селекције и добијете потврду од послодавца да сте баш ВИ примљени, очекују Вас нови пословни изазови. Да бисте доказали послодавцу да није погрешио приликом избора, морате савладати савремене пословне вештине:

  1. Примарна вештина је вештина управљања собом, својим временом и понашањем - Остварење пословног циља није нимало лако и захтева много труда и улагања, али ако вредно и стрпљиво радите, можете остварити све што сте пожелели. На путу до успеха можете наићи на разне пословне препреке и ризике. Немојте допустити да вас страх и стрес надвладају. Поред тога, битно је да уважите критике других и да радите на себи константно.
  2. Time Management управљање временом - Време је ограничен ресурс па су добра организација и постављање приоритета током обављања задатака веома битни.
  3. Комуникација - Важно је савладати вербалну и невербалну комуникацију. Циљ је да своју поруку пренесете саговорнику јасно, концизно и фокусирано. Поред тога, морате саслушати саговорника и уважити његове идеје. Да би се пословна сарадња реализовала, потребно је да се обе стране сложе са предлозима.
  4. Тимски рад – Да би се послови успешно обавили, битно је да сваки члан тима испуни задатак за који је одговоран. Јако је битно да уважите предлоге својих колега и да заједно креирате позитивну радну атмосферу. Отвореност за нове идеје, промену окружења и преузимање одговорности одувек је била пожељна особина. Како се технологија непрестано мења, тако и ви морате бити спремни на промене.
  5. Учтивост и поштовање – Добра шала и позитивни дух увек су добродошли на радном месту, али не треба претеривати јер свако може вашу шалу протумачити на различит начин. Поштујте себе да би вас и други поштовали. Исто тако, будите фер и коректни према својим колегама и немојте улазити у беспотребне конфликте.

Маја Живић МА и Катарина Радловачки, дипл. екон.

Повезане странице