Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
05. Јул 2016 / 16:19    1858 Views  

Први на писти, све испите чисти

Најуспешнији српски манекен Стефан Кнежевић, студент на интернет студијама МЕФ факултета, описује како га ни велики број иностраних ангажмана и развој каријере није зауставио у образовном усавршавању. Стекавши знања и искуства кроз каријерни развој у иностранству увидео је да се ниво знања непрестано оцењује и прави озбиљну класификацију између просечних, добрих и оних најбољих.

Како би у кратким цртама дао пресек стања меридијана које си посетио за протекле четири године?

Када се посао не своди само на путовање у другу земљу него и на дугорочан боравак у неком делу света онда најдиректније увидите на који начин људи трасирају свој животни пут… Осетите прави дух тог града, државе, система. Радно и животно искуство на различитим континентима омогућило ми је да увидим колико се системски разликује функционисање али и колико је подједнако битно да си најбољи у ономе што радиш. Италија као престоница моде и Милано, град у којем сам провео неколико година живота, наметнули су ми став да је модна индустрија неисцрпна на пољу идеја. Уколико сте свесни тога, прилику за посао можете да препознате у послу скаута нових талената, ангажмана на ревијама светски познатих креатора, ангажмана за рекламне кампање најпопуларнијих брендова, ангажмана као заштитног лица па све до директне сарадње са еминентним модним маговима који креирају стилске трендове данашњице. Амерички континент даје прилику свима али никоме не прашта, уколико ту шансу нисте успели да искористите. Исток је друга прича, Индија акумулира специфичан микс младалачког ентузијазма и потребе да се надомести све оно чиме располаже остатак развијеног дела света. Живот у Кини је сублимиран кроз располагање најмодернијом технологијом али и моторизованом људском радном снагом, можда најспецифичнији спој. Генерални закључак се своди само на то да си најбољи у ономе што радиш. Време може да ради за тебе али само уколико и ти непрестано радиш на себи.

У којој мери се разликује образовни систем у свету и код нас?

Искуства младих колега из иностранства који успешно остварују обавезе у модној индустрији и на пољу едукације су ми дали изузетан пример. Заправо, реч је о систему учења на даљину, који је у мом случају, једини начин да успешно надокнадим одсуство са факултета. Могућност да снимљена предавања слушам на аеродрому, на паузи између снимања или током дана када имам пробе су ми отворили нова врата. Distance Learning System функционише у свету као саставни, подједнако квалитетан део понуде образовног система, док сам у Србији једино на МЕФ факултету успео да препознам стручност у пружању овог начина едукације младих. Без обзира на паузу коју сте можда направили између средњег и високог образовања, овај начин студирања пружа изузетну могућност да се ефикасно адаптирате и надокнадите пропуштено. Стална интеракција са ажурним асистентима и професорима вам не оставља простор да пролонгирате своје студентске обавезе.

MEF fakultet - DLS - Internet studije

Поред могућности да ускладите динамичну и захтевну каријеру са студирањем, које су још предности DLS-а, према Вашем мишљењу?

Сматрам да се не може занемарити значај нових технологија у образовању. Знања је знање, ово је само нови метод стицања знања и не треба имати баријере према новим начинима функционисања које модерно време носи са собом. Доступност информација је другачија али је суштина - долазак до нових знања - и даље непромењена. Свако треба да се запита да ли више цени оног ко дође до информације или оног који ће због баријера одустати од стицања неких нових вештина. Технолошки напредак не може да се стопира, само ће брзина нашег прилагођавања бити пресудна да ту технологију искористимо на прави начин. Својим примером могу да гарантујем успешност овог иновативног начина студирања код нас.

За коју стручну област у оквиру DLS студија сте се одлучили и зашто?

Свестан чињенице да ће модна индустрија обележити само део мог развојног пута и каријерне оријентације, упустио сам се у приватни бизнис и у складу са тим пред мене су постављени нови пословни изазови и очекивања.

Обзиром на природу бизниса за који се припремам и залажем, сматрао сам студијски смер Оперативни примењени менаџмент на МЕФ Факултету идеалним за додатно усавршавање у овој области. Посебан модул на трећој години студија – Менаџмент малих и средњих предузећа и одрживог развоја ми даје изузетно академско знање из области коју већ сад директно примењујем на сопственом бизнис плану.

Сања Ђурђевић

Повезане странице