Новости Студентски профил Moodle
МЕФ
08. Фебруар 2019 / 14:50    5528 Views  

Ретро футуризам

Закорачили смо у Технолошку револуцију, четврту по реду. Претходиле су јој Прва и Друга индустријска револуција и Трећа дигитална револуција. Свакако да је моменат у коме се налазимо данас предвиђан доста раније. Тачније, период 1930-1960 године обележиле су дизајнерске визије о будућности које су креирале прошле генерације. Данас, та предвиђања спадају под правац ретро футуризам.

Како заправо изгледа ретро футуризам: да ли као да сте закорачили у будућност или као да сте се вратили у прошлост? Авантуристички романи “Пут око света у 80 дана” и “20 000 миља под морем” француског писца Жил Верна (Jules Verne) су оставили снажан писани траг на жанр научне фантастике. Најистакнутији екранизовани представници овог периода су: Ратови звезда (Star wars), Звездане стазе (Star trek) и Одисеја у свемиру (A space Odyssey).

Визуелно гледано ретро футуризам карактеришу заобљени облици, често праћени богатим колоритом. Техничка опрема је пренаглашена у погледу величине и саставних делова и то је главна разлика у односу на данашња технолошка достигнућа која претендују минимализму –flat screen, холограмске пројекције. Од гломазне техничке опреме како се замишљала и представљала технологија будућности, у 21. веку је актуелна холограмска пројекција и стварање илузија у простору – виртуелна стварност.

Данашња технологија жели да буде недодриљива, на тренутке видљива али и да ствара илузије а да уједно има и реалну примену. Тематика је остала непромењна: жеља за летећим возилима, освајање свемира, роботизација. Битна одлика ретро футуристичког стила илустровања је некомпијутерскa, “ручна израда” - цртачком методом. У складу са тим људски фактор се препустио машти, цртањем великог броја детаља који је обогаћен бојама карактеристичним за стрипски стил.

У музичкој индустрији, незаобилазан представник је немачки састав Kraftwerk, пионири немачке и светске електронске музичке сцене. Овај састав је кроз tehnopop као електронски жанр пропагирао и специфичан визуелни перформанс који апсолутно припада ретро футуризму. Овај квартет наступа и даље у идентичном аудио – визуелном стилу који су пропагирали од 1970. када су по први пут и формирани. Kraftwerk је јединствен пример да ретро футуризам живи и дан - данас.

Retro futurizam 8

Неисцрпна тема - визија како ће изгледати будућа стварност - остаје да окупира машту и да не даје коначне одговоре све до момента када не постане садашњост.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице