Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
27. Јул 2016 / 16:10    2605 Views  

Здрава исхрана “помаже” боље памћење

Нутриционисткињу Ану Петровић питали смо како да усагласимо студентски живот и здраву исхрану

Народна пословица каже да здравље на уста улази. Ипак, народ тога често није свестан, тачније, због обавеза које свакодневно морамо да испунимо, неретко запоставимо себе и занемаримо здраве навике. Тргнемо се тек онда када се непосредно сусретнемо са последицама нездраве исхране и физичке неактивности. Она друга пословица каже да је боље спречити, него лечити, па уколико желимо да наш студентски живот лишимо “нездравих честица”, потребно је да поведемо рачуна о томе шта једемо и пијемо. Поготово имајући у виду да постоји храна која нам може помоћи да боље памтимо и будемо сконцентрисанији, што је сваком студенту неопходно.

Живот студента изискује велике мождане напоре. Постоји ли храна која нам помаже да боље памтимо и будемо "ментално виспренији"?

- Храна богата антиоксидансима и биљним влакнима доприноси бољој концентрацији, као и телесној и менталној способности. Док масна, похована и пржена храна садржи пуно засићених масти. Када једете такву врсту хране, осећате се тромо, поспано, надуто и исцрпљено. Храна која не оптерећује дигестивни систем и помаже “боље памћење” је немасно месо и риба у комбинацији са поврћем, орашасти плодови (бадеми, ораси, лешници), као и овсене пахуљице или корнфлекс.

Ако кажемо да је просечан џепарац студента 400 динара, шта је оно најздравије и најкорисније што он за тај новац може да поједе и попије проводећи своје време на факултету?

- Студент може код куће да припреми интегрални сендвич са сојиним паризером, тофу сиром и пресном салатом, уз који може конзумирати сок од свеже цеђеног воћа или овсену кашу са сојиним јогуртом или омлет од тофу сира са поврћем. За ужину добар избор може бити воће или биљно млеко. Битно је да се не гладује, јер то одвлачи пажњу са предавања и смањује концентрацију на испитима.

MEF Fakukltet - Blog - MEF Klub

Студенти конзумирају доста кафе, а неки у потрази за кофеином пију и енергетска пића. Која количина кафе је прихватљива и којом динамиком можемо да је пијемо?

- Најдобронамернији савет за студенте и за оне који то нису, не пијте енергетска пића! Ови напици садрже пуно шећера и кофеина. Учесталим конзумирањем могу довести до кардиоваскуларних обољења и дијабетеса. Кафа садржи доста кофеина, који је јак диуретик и не бих саветовала више од 2 кафе дневно. Уз шољу кафе обавезно пијте једну часу обичне воде. Заблуда је да кафа подиже притисак. Кофеин можете унети и конзумирањем зеленог чаја. То је здравија варијанта.

Према вашем мишљењу, чиме и како да заменимо брзу храну?

- Студентима је најбоље да конзумирају кувану храну богату витаминима, минералима и влакнима. Разне житарице и махунарке, у комбинацији са зељастим поврћем. Сухомеснате производе, пице, хамбургере, сендвиче, пецива, палачинке и разне кондиторске производе треба смањити, или избацити из исхране. Слана, масна и преслатка храна изазива хронично незаразне болести, дијабетес, хипертензију, гихт, остеоартхритис и друге.

http://ananutricionista.com/

Повезане странице